Ik blijf het fascinerend vinden als er een spreekwoordelijk kwartje valt; als iemand opeens en direct begrijpt wat er voor hem/haar gaande is in een bepaald moment of situatie. En vaak ook daardoor meteen een gevoel heeft bij hoe deze situatie of casus anders aan te vliegen dan tot op heden is gedaan. Ik kan nog steeds niet precies de vinger leggen op wat het precies is waardoor zo’n kwartje valt. Noch weet ik van te voren wat de doorwerking zal zijn – bij mezelf of anderen – als het kwartje is gevallen. Maar dat het gebeurt, en dat het een krachtig effect heeft is voor mij evident.
Het vallen van zo’n kwartje gaat voor mij over energie die vrijkomt. Het is alsof je op vakantie gaat en je onderweg naar het vliegveld ‘weet’ dat je iets bent vergeten. Is het mijn paspoort? Is het mijn favoriete geurtje? Is het mijn boek die ik zojuist heb gekocht en voornemens ben om te gaan lezen. Bij elk vraag die je jezelf stelt, en het antwoord wat daarop komt ‘voel’ je dat dat het niet is. Maar je geeft niet op. Want je voelt dat het je nog steeds ‘dwars’ zit. Je blijft onderzoekend, invoelend en nieuwsgierig wat datgene nu precies is. En dan opeens weet je het…je bent je tandenborstel vergeten. Dat is het! En daar is gelijk ook de spontane zucht en de opluchting in je buik waar zojuist nog spanning te voelen was. Nu weet je het.
voelen
Op zo’n moment waarop het spreekwoordelijke kwartje valt lijkt het wel alsof het denken en voelen even in sync zijn met elkaar. Of misschien beter gezegd: dan lijkt het, voor mij althans, alsof het denken zelf wat naar de achtergrond verschuift en de kennis of ervaringen van mijnvervreemding lichaam op de voorgrond komen te staan. In dat proces komt iets van een ervaringsgericht zoeken tot stand waarin dat wat ik zeg of denk ‘getoetst’ wordt aan/bij het lichaam. Het lichaam wordt dan een soort van klankkast waar op te merken is of ik – al denkend aan een bepaalde situatie of casus – dichtbij een antwoord ben of juist niet. Je merkt vanzelf op je iets op het spoort bent, of misschien wel dat de desbetreffende situatie of casus waarmee je zit een gevoel geeft van muurvast zitten. Ook dat is informatie.
Dit proces van invoelend, lichamelijk bezig zijn is overigens niet bijzonder. Het is iets wat we heel vaak en onbewust doen. Denk alleen al bijvoorbeeld aan de kleren die je vandaag hebt uitgekozen om aan te trekken. De kans is groot dat je voor je kledingkast hebt gestaan – even een moment hebt genomen (waar je waarschijnlijk niet of nauwelijks bewust van was) om na te gaan wat deze nieuw dag voor jou gaat brengen. Wat doet het weer? Wordt het warm of koud, gaat het regenen? Welke afspraken heb ik vandaag allemaal, en met wie? Hoe voel ik me vandaag, ben ik vrolijk, opgewekt of mogelijk juist wat meer melancholisch gestemd? Al deze informatie neem je als het ware in zijn totaliteit mee als je voor je kleidingkast stil staat en de ‘juiste’ kledingkeuze voor die dag maakt. En als het goed is merk je dat ook zodra je die kleren aandoet. (Zo niet, dan kan je overwegen om toch wat anders aan te trekken😊)
Voor mij is het evident dat het integreren van lichaamskennis in het dagelijkse denken en doen bijdraagt aan de kwaliteit van de interacties en keuzes die we maken. Het lichaam is mijns inziens een wijze raadgever waar veel meer en vaker op genavigeerd zou mogen worden in de gesprekken die we voeren met anderen, maar ook met onszelf! In organisaties (en onze samenleving) wordt het lichaam helaas vaak ondergeschikt gezien aan het hoofd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het verder in sync brengen van lichaam en ‘geest’ niet altijd even makkelijk uit te voeren is. Het is een ontwikkelproces (geworden) dat tijd, aandacht en toewijding vraagt.
In het Voel Jezelf programma van VanBinnen – waar ik als begeleider/coach onderdeel van ben – wordt je uitgenodigd (uitgedaagd zo je wil) om de intelligentie van jouw lichaam te leren ontdekken en te benutten. Onze ervaring is dat het luisteren en handelen naar wat het lichaam je te vertellen heeft waardevolle persoonlijke inzichten en ervaringen oplevert, bijdraagt aan het maken van bewustere communicatie en keuzes in je werk en verdere leven.
Wil je meer weten? Kijk dan eens op: https://van-binnen.nl/voel-jezelf/.
Michiel Westra