Skip to main content

Heb je ooit stilgestaan bij de vraag: “Wie ben ik werkelijk?” Onze identiteit wordt vaak gevormd door ervaringen, herinneringen en overtuigingen die we in de loop van de tijd verzamelen. Deze spreekwoordelijke rugzak, gevuld met onze levensgeschiedenis, draagt bij aan hoe we onszelf zien en begrijpen. Maar stel je eens voor dat we niet onze rugzak zijn, maar slechts de drager ervan. Dit inzicht kan een wereld van verschil maken in hoe we onszelf en onze plaats in de wereld ervaren.

 

De illusie van het ego

Ons ego speelt een cruciale rol in dit proces van zelfidentificatie. Het ego, dat deel van onszelf dat voortdurend op zoek is naar erkenning en bevestiging, vormt de kern van onze geconditioneerde identiteit. Het grijpt alles aan wat het kan om zijn bestaan te rechtvaardigen en te versterken. Maar hierin schuilt een valkuil: we raken verstrikt in de illusie dat we ons ego zijn in plaats van het simpelweg te hebben.

Onze gedachten en emoties, hoe intens ook, zijn slechts ervaringen die door ons heen gaan. Ze definiëren ons niet. Er is een bewustzijn dat deze gedachten en emoties waarneemt, en dat bewustzijn ben jij. Dit inzicht, hoewel eenvoudig, heeft een diepgaande impact op hoe we ons leven leiden.

 

Bewustwording: het begin van Verandering

Bewustwording begint bij het herkennen van deze illusie. Door te erkennen dat we niet onze gedachten en emoties zijn, maar ze slechts ervaren, kunnen we een stap terug doen en onszelf vanuit een ander perspectief bekijken. Dit proces vraagt om zelfreflectie en introspectie. Hoe vaak neem jij de tijd om stil te staan bij wat je denkt en voelt, zonder je er volledig mee te identificeren?

Bij VanBinnen benadrukken we het belang van dit bewuste contact met jezelf. Zoals we vaak zeggen: “Wanneer je in contact bent met jezelf, ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling.” Dit contact ‘aanzetten’ en bewust aanwezig blijven is een kunst die je kunt leren. Het begint met het stellen van vragen: Hoe sta je in de wereld? Hoe maak je contact met jezelf en de mensen om je heen?

 

De rugzak: dragen zonder gebonden te Zijn

Onze ervaringen zijn als een rugzak die we met ons meedragen. Deze rugzak kan zwaar zijn, gevuld met pijnlijke herinneringen, teleurstellingen en angsten. Maar deze ervaringen hoeven ons niet te definiëren. We kunnen leren om ze te dragen zonder ons ermee te identificeren. Dit vraagt om een bewuste keuze: we moeten besluiten om de inhoud van onze rugzak te zien als deel van onze geschiedenis, niet als onze identiteit.

Het proces van zelfidentificatie vraagt om moed en eerlijkheid. Het betekent dat we de schaduwkant van onszelf onder ogen moeten zien, de delen van ons die we liever verborgen houden. Door deze delen te erkennen en te integreren, kunnen we een vollediger en authentieker zelfbeeld ontwikkelen.

 

Het bewustzijn als gids

Het besef dat er een bewustzijn is dat al onze ervaringen waarneemt, biedt een nieuwe manier van zijn. Dit bewustzijn, dat losstaat van de constant fluctuerende gedachten en emoties, is wie we werkelijk zijn. Door ons hiermee te identificeren, in plaats van met ons ego, kunnen we een dieper gevoel van innerlijke rust en stabiliteit vinden.

Dit proces is niet eenvoudig en vereist constante oefening en toewijding. Meditatie, yoga en reflectie zijn krachtige tools die ons kunnen helpen om dit bewustzijn te cultiveren. Bij VanBinnen maken we gebruik van ervaringsgerichte methoden zoals de Transactionele Analyse en Ervaringsgerichte Psychotherapie om mensen te begeleiden in dit proces.

 

Conclusie: een bewust leven leiden

In essentie gaat zelfidentificatie over het loslaten van de illusie dat we onze rugzak zijn. Het gaat over het omarmen van het feit dat we een rugzak hebben, gevuld met ervaringen, maar dat we die ervaringen niet zijn. Door dit inzicht te integreren in ons dagelijks leven, kunnen we een dieper en authentieker contact met onszelf en anderen creëren.

Bij VanBinnen nodigen je uit om deze reis van zelfontdekking en bewustwording aan te gaan. Laat je niet leiden door de illusies van je ego, maar ontdek de kracht van het bewustzijn dat je werkelijk bent. Zo groei je in jouw persoonlijke leiderschap en creëer je een leven dat in lijn is met je diepste waarden en aspiraties.

 

Door: Ivo van Dinteren

Ivo

Ivo